Poslednja plovidba jedinog crnogorskog feribota

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Barska plovidba_printscreen

Tužan dan za crnogorsku pomorsku privredu, za pomorsku državu, u čijoj floti više nema putničkog broda Sveti “Stefan 2”, jedinog feribota, koji je u nedelju popodne isplovio na poslednje putovanje, u rezalište u Turskoj.

Državna kompanija Barska plovidba ostala je i zvanično bez putničkog broda koji je spajao Crnu Goru i Evropu, na jedinoj redovnoj liniji Bar-Bari-Bar koja je trajala 52 godine.

Nakon više od pola veka “crnogorski prozor u svet”, pomorsku liniju između Bara i italijanske luke Bari, preuzela je hrvatska Jadrolinija, o čemu su čelnici Braske plovidbe “sa zadovoljstvom” obavestili javnost 24. aprila, dok je oko 80 pomoraca iz Crne Gore ostalo bez posla.

U nedelju popodne, “Sveti Stefan 2” krenuo je na poslednje putovanje u rezalište Aliaga u Turskoj. Iako je Barska plovidba preduzeće u većinskom vlasništvu države (51 posto),  iz državne kompanije nisu našli za shodno da obaveste javnost da je feribot Sveti Stefan 2, prodat turskoj kompaniji pre 15–tak dana.

Prema nezvaničnim saznanjima Novosti, postignuta je cena 265 dolara po toni što bi značilo da na račun Barske plovidbe turska kompanija uplati oko million dolara. Međutim, samo za 5 meseci koliko je “Sveti Stefan 2” bio vezan u Luci Bar, nagomilali su se troškovi koji iznose oko 150 hiljada evra.

Feribotu “Sveti Stefan 2” koji je izgrađen pre 43 godine, klasifikaciono društvo Buerau Veritas ukinulo je dozvolu za plovidbu, jer više ne ispunjava standarde.

Iz Barske plovidbe su saopštavali da linija neće biti ukinuta, već samo privremeno obustavljena do nabavke drugog broda. Umesto crnogorskog, na liniji će zaploviti hrvatski brod “Dubrovnik”.

Izvor: Novosti

Foto: Barska plovidba_printscreen