Pad na berzi nakon najvećeg gubitka Vol Strita u poslednjih pet meseci.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Akcije na svetskim berzama danas su zabeležile veće padove pošto je prethodnog dana Vol strit imao najveće gubitke u poslednjih pet meseci.

Veliki pad američkih indeksa podstaknut je problemima s kojim se suočava predlog američkog predsednika Donalda Trampa za novi sistem zdravstvene zaštite, što je takodje dovelo u pitanje njegove planove za podsticanje rasta smanjenjem poreza i propisa, navodi Asošiejted pres.

Japanski Nikei 225 je pao 2,1 odsto, hongkoški Hang Seng 1,4 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,6 odsto, južnokorejski Kospi 0,5 odsto, dok je australijski S&P ASX 200 izgubio 1,6 odsto vrednosti.

U Evropi je nemački Daks u padu od 0,8 odsto, francuski KAK-40 i britanski FTSE 100 od 0,9 odsto.

Na Vol stritu juče su veliki gubici zabeleženi u finansijskom sektoru koji je prethodnih meseci znatno osnažen Trampovim planovima za smanjenje poreza i propisa, ali za koje se sada postavlja pitanja koliko brzo i u kom obimu će moći da prodju Kongres. Industrijski indeks Dau Džons juče je pao 1,1 odsto, Standard i Pur 500 1,2 odsto, dok je Nasdak pao 1,8 odsto.

Predstavničiki dom Kongresa SAD sutra bi trebalo da glasa o predlogu za zameni sistema zdravstvene zaštite koji je uveo prethodni predsednik Barak Obama. Čak i da prodje Predstavnički dom, pitanje je kako će glasati Senat u kome republikanci imaju tanju većinu.

Značajnom padu na tokijskoj berzi doprinelo je i slabljenje dolara prema jenu, što bi moglo da ugrozi zarade japanskih izvoznika.

Cena američke lake nafte pala je za 0,7 odsto na 47,9 dolara po barelu, dok je nafta Brent pojeftinila za 0,7 odsto na 50,6 dolara po barelu.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP