Pad proizvodnje vina u Francuskoj za čak 19 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Proizvodnja vina u Francuskoj je ove godine za 19 odsto manja nego prošle godine, i trebalo bi da iznosi 36,9 miliona hektolitara.

Taj nagli pad se objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima, procenilo je Ministarstvo poljoprivrede.

„Pad proizvodnje je, pre svega, posledica zbog jakog mraza u proleće, koji je vinovu lozu pogodio u osetljivoj fazi, i to u svim oblastima, mada u različitom stepenu“, objašnjava statistička služba Ministarstva – Agreste, u današnjem saoopštenju.

Na jugozapadu, uključujući Bordo, Šaren, Alzas i Juru, šteta je najveća. Oblast Bourgonja-Božole, na jugozapadu, Langedok i čitav jugoistok, takođe imaju gubitke.

Ovi podaci potvrđuju pad proizvodnje već prognoziran krajem avgusta. Međutim, po najnovijoj proceni, loše stanje se „produžilo sušom u vinogradima na jugoistoku, na Korziki, u Langdoku i Božoleu“, saopštilo je Ministarstvo.

Suša u kombinaciji „s vrućinom i vetrom, povećava dehidraciju grožđa, a to iziskuje reviziju procene proizvodnje na niže“ – što je najnovija procena roda, od 1. oktobra. Već do tada se berba „prerano završila u većini vinorodnih regiona“, objašnjava Ministarstvo.

Jura je najteže pogođena, jer je led smanjio prinos grožđa za više od polovine (-61%). Alzas, gde je berba većinom završena, izgubio je 30% proizvodnje u odnosu na prošlu godinu.

Jedini koji su se spasli, Dolina Loare i Božole-Bourgonj, imaju povećanje proizvodnje za 8%, odnosno 4%.

Izvor: Beta/AP

Foto: Pixabay