Peciva će se i dalje oporezivati po nižoj stopi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Serviranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20 odsto, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10 odsto, pišu Večernje novosti.

Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV –a i to najviše među računovođe.

“Prema Zakono o porezu na dodatu vrednost, promet određenih dobara, između ostalog i određena vrsta hrane: hleb, burek, kifla, krofna,..mleko, mlečni proizvodi oporezuju se po posebnoj nižoj poreskoj stopi PDV”, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

“Ukoliko je reč o prometu dobara, poput na primer prodaje bureka ili nekog drugog peciva, uključujući i jogurt, reč je o prometu dobara koji se oporezuju po posebnoj stopi PDV, bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. S tim u vezi, ne postoji opravdani razlog koji upućuje na poskupljenje navedenih proizvoda”, dodaju.

U Ministarstvu ističu da je izmena podzakonskog akta koji regulišu ovo pitanje već spremna i da se njegova objava očekuje u najkraćem roku.

Pitanje obračuna PDV na konzumaciju hrane u pekari pokrenule su računovođe. Smatraju da je do nedoumice došlo prilikom usaglašavanja naših pravila sa evropskim.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay