“Plantaže” demantovale navode ruske službe

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija “13. jul  –  Plantaže” iz Crne Gore je ocenila da je ruska državna služba za zaštitu potrošača neopravdano zabranila uvoz u Rusiju njihovih vina jer su ona po svim analizama ispravna i bezbedna.

U saopštenju, crnogorski proizvođač vina navodi da su krajem februara 2017. godine dobili obaveštenje ruskog Rospotrebnadzora, organa za kontrolno-inspekcijske poslove u trgovini i zaštiti prava potrošača, da serije određenih vrsta njihovih vina imaju povišen nivo pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata, da je zbog toga takvo vino štetno i neispravno i da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Posle toga su Plantaže uzorke svojih vina uzetih sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji poslali u nekoliko akreditovanih laboratorija, u Crnoj Gori, Srbiji i Španiji, i sve analize su pokazale da su u njima utvrđene dozvoljene vrednosti svih navodno pronađenih sastojaka.

Plantaže su, takođe, po dobijenim nalazima u Moskvi anažovale advokatski tim koji je podneo žalbu na nalaze na osnovu kojih je utvrđeno da vino tog proizvođača treba da bude povučeno iz prodaje u Rusiji, a istovremeno kod nadležnog suda je pokrenut postupak u kome je, već na prvom održanom ročištu doneta odluka da se obavi i “super-analiza” u nekoliko nezavisnih laboratorija koje će biti određene na narednom ročištu zakazanom za kraj maja ove godine.

“Zabrinjavajuća je odluku o zabrani uvoza vina u Rusiju pre završetka sudskog postupka koji su Plantaže i njen distributer u Rusiji pokrenuli pred Moskovskim arbitražnim sudom”, navele su Plantaže i dodale da bi na ročištu u maju trebalo da bude prezentovana analiza nezavisnih laboratorijskih instituta i donesena sudska odluka o tom slučaju.

Po oceni Plantaža odluka ruske službe o zabrani uvoza njenih vina je “direktno i neopravdano” usmerena ka ugrožavanju njihovog “kompanijskog poslovnog interesa  –  ne samo na ovom već i na drugim tržištima”.

“Poznato je da kompanija ’13. jul Plantaže’ u 54 godine dugoj istoriji nikada nije došla u ovakvu situaciju, niti je imala zabeležen slučaj neispravnog uzorka svojih proizvoda ni na jednom tržištu, a danas izvozi vina u čak 42 države sveta, pa je začuđujuće da nijedna od tih država nije ‘razotkrila’ slične neispravnosti naših proizvoda”, saopštila je ta kompanija.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. jasna

    Nikada do sada Crna Gora nije bila u NATO-u, eto im razloga.
    Sve je politički.