Hrvatski premijer Plenković: Rešenje problema sa taksama već ove nedelje

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama u vezi sa povećanim taksama prilikom uvoza voća i povrća.

Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunarodnim ugovorima, u najbržem roku nađe rešenje koje će otkloniti taj problem i sprečiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susednih zemlja“, rekao je Andrej Plenković u Dnevniku HRT-a.

Upitan kad je taj rok, premijer je rekao da očekuje da se rešenje pronađe još ove nedelje, prenosi Hina.

Plenković je dodao da žele da se proizvodnja u Hrvatskoj, posebno poljoprivredna, podstiče različitim merama, ali da za to postoje različiti mehanizmi.

Upitan može li se naći zadovoljavajuće rešenje za sve nakon što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora dogovorile mere kojima će uzvratiti na povećane hrvatske takse i strožu kontrolu pri uvozu, Plenković je rekao: “Sigurno da može”.

Dodao je da je ovih dana razgovarao s ministrom poljoprivrede i prošle nedelje u Podgorici s premijerima susednih država.

Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik, bila je efikasnija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se, da je procena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka“, rekao je Plenković.

Izvor: BIZLife/RTS