POBUNA radnica u slovenačkoj firmi Fori tekstil u Kragujevcu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Radnice preduzeća Fori tekstil u Kragujevcu danas su se pobunile jer rade po 12 sati na dan a primaju minimalnu zaradu, saopštio je Savez samostalnih sindikata Kragujevca.

“Ove radnice, bez obzira na prekovremeni i noćni rad, imaju zaradu u visini minimalne zarade u kojoj je sadržan i topli obrok, što je nezakonito. Proverom su utvrdile da neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje”, navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da su radnice, njih 400, odlučile da se “suprostave višegodišnjem zlostavljanju”, kojem su izložene od kada je Zastava tapacirnicu privatizovalo slovenačko preduzeće Fori tekstil (Textile) koje se bavi proizvodnjom navlaka na naslone za glavu i ruke u automobilima.

>>> Fori tekstil negira tvrdnje o pobuni radnica

Prema navodima sindikata, radnice su odbile da rade prekovremeno iako je rukovodstvo naredilo da prva smena radi od 6-18 časova, a druga smena od 18-6 časova ujutru.

“Druga smena radnica došla je u 14 časova u fabriku, četiri sata pre određenog termina, insistirajući na osmočasovnom radnom vremenu. Radnice iz prve smene pomerile su se sa svojih radnih mesta, a njihova mesta zauzele su radnice iz druge smene, koje su radile do 22 sata i potom otišle svojim kućama”, saopštio je sindikat.

Navodi se da je usledila i “strahovita” pretnja otkazima kao i ucene rukovodstva preduzeća, ali to radnice nije pokolebalo.

Radnice optužuju rukovodstvo za nepoštovanje radnog vremena, rad u trajanju od 12 sati dnevno, onesvešćivanje premorenih radnica, neplaćanje noćnog rada, preraspodelu radnog vremena u kojoj se gubi njihov prekovremeni rad kako ne bi bio plaćen.

Kako tvrdi Samostalni sindikat Kragujevca, radnice ukazuju i na to da se telefonskim pozivima obaveštavaju kada treba da dođu da rade, na normative koje skoro niko ne može da dostigne, manipulacije sa obračunom zarade, koeficijentima po kojima se obračunavaju.

One sumnjaju i da ima više obračunskih listića za istog radnika, a žale se i na “povišen i osoran ton” rukovodstva fabrike, kao i na “gađanje jedne radnice radnim predmetom”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 11

 1. Jelena

  Bravo.

 2. jasna

  Bravo radnice. Ne dozvolite da vas ponižavaju i izrabljuju.
  Radite 12 sati svaku smenu, dnevnu i noćnu za minimalac,
  neka tako plaćaju u Sloveniji svoje radnice. Nemojte popustiti
  i istrajte. A o ovome obavetite i premijera koji se ponosi stranim
  kapitalistima koji eksploatišu naše radnike. Neka političari
  svoju decu zaposle u takve kompanije da rade za minimalac
  po 12 sati u smenama pa da ih čujemo. Ovo u Srbiji je najgori
  oblik kapitalizma i nemojte raditi kod takvih. Potražite
  dostojanstven posao.

 3. vesna

  Ko će ove radnice zaštiti!

 4. Jovana

  Apsolutno, i treba da se bore za svoja prava i da ne odustaju. Bilo bi dobro da se pise i o Sapcu, gde se
  mladim zaposlenim ljudima preti otkazima ukoliko ne glasaju za Vuka Jeremica. Zalosno, zar ne ?

 5. Božidar

  To je samo jedna od stotinu fabrika u Srbiji (čitaj: stranih investicija sa državnim subvencijama) u kojima se pije krv obespravljenih robova. Bravo šumadinke! Vaš sapatnik iz Goše našao je izlaz u omči oko vrata.

 6. Vlada

  Podrška radnicama.

 7. aleksandar vucic

  STA?! ovo nije istina, podmetaju laz.
  u srbiji sve funkcionise odlicno. otvoricemo jos radnih mesta!

 8. Paun Djilas

  Bravo za radnice…i radnike istrajte u tome,potrebni ste zdravi svojoj deci…to je pakt…A vi to ne zelite svojoj deci, hvala vam sto im ne dajete lose primere trpljenja i ponizenja a su se borili i nasi dedovipo 12 sati za minimalac…sram bilo i rukovodstvo,koje se tu ogradjuje…Protiv takvog paka su se borili i nasi dedovi…i ginuli….zar to da sada opet doyvoljavamo…Takav nam kapitalizam ne treba…NISMO ROBOVI

 9. Pingback: Fori tekstil negira tvrdnje o pobuni radnica - Bizlife.rs

 10. MIHAJLO

  POBUNA ROBOVA! MOTKE U RUKE PROTIV ROBOVLASNIKA!

 11. Pingback: N1: Inspekcija rada već dva dana u Fori tekstilu - Bizlife.rs