Počeli radovi na deonici Surčin – Obrenovac

PinterestFacebookTwitterShare

Počela izgradnja deonice autoputa Surčin-Obrenovac od 17,6 kilometara na delu Koridora 11. Vrednost radova je 208 miliona evra, a radovi bi trebalo da budu završeni sredinom ili krajem 2019. godine.

Učešće domaćih firmi u tom projektu je 49 odsto, a ostatak posla radi kineska kompanija CCCC (China Communication Construction Company). Na deonici od Surčina do Obrenovca je novi most na Adi Ciganliji.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang.

Vučić je kazao da je ugovor sa kineskom kompanijom o izgradnji te deonice potpisan posle dugih i ne lakih pregovora i tek kada je Srbija disciplinom uspela da zaustavi rast javnog duga, ugovor je potpisan.

“Ovaj put će povezati Obrenovac i Čačak i značiće mnogo ne samo za Obrenovac, Ub, Čačak već i za celu Srbiju”, kao je Vučić i dodao da je Kina zainteresovana i za izgradnju puta prema Crnoj Gori.

Obraćajući se ambasadoru Li Mančangu, Vučić je rekao da je taj put zbog terena dosta skup i košta 1,6 milijardi i da bi o tome trebalo razgovarati i sa Crnom Gorom, a da se od Kine očekuje da spusti cenu i olakša pregovore.

“Kada dobijemo slot (dozvolu) za avionsku liniju do Kine samo će nebo biti granica u saradnji Srbije i Kine”, rekao je Vučić.

Izvor: Beta