Politika: Još nema odgovora na pitanje kada će javnosti biti predstavljena nova rešenja o prodaji državnih oranica

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je stav Vlade Srbije jasan i da zemljište neće biti prodavano strancima od 1. septembra ove godine.

Liberalizacija tržišta, na koju se Srbija obavezala SSP-om, biće ograničena što će, kako je Nedimović najavio, onemogućiti stranim državljanima da u određenom vremenskom periodu mogu lako da dođu do zemlje.

Kako „Politika” saznaje, juče je zasedala radna grupa za izmenu propisa u ovoj oblasti. Naredni korak je da konačno rešenje predloga novog zakona bude predato vladi na konsultacije.

U Ministarstvu poljoprivrede „Politika“ nije dobila odgovor kada će javnosti biti predstavljena nova rešenja o prodaji državnih oranica.

U medijima se spekuliše da će stranci koji žele da kupe poljoprivredno zemljište u Srbiji morati da imaju prebivalište (a ne boravište) u našoj zemlji bar sedam godina, dok će za firme iz inostranstva uslov biti da su bar pet godina registrovane u Agenciji za privredne registre (APR). Nedimović ovu informaciju nije potvrdio ali je rekao da će država ići na koncept gde će neko morati da ima prebivalište u Srbiji određeni vremenski period, što će važiti i za fizička i za pravna lica.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay