Politika: Koridor 10 neće biti završen ove godine?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Koridor 10 , po svemu sudeći,  neće biti završen do kraja ove godine, kao što je najavljivano, jer grčko preduzeće Aktor koje gradi četiri deonice na istočnom kraku prema granici sa Bugarskom, nema potrebnu radnu snagu i mehanizaciju, ne raspolaže materijalom za neprekidno izvođenje radova, a račun im je više od godinu dana u blokadi navedeno je u Izveštaju o gradnji autoputa Niš-Dimitrovgrad koji je krajem decembra sačinila Radna grupa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, piše Politika.

Članovi Radne grupe, kako stoji u ovom dokumentu, smatraju da je za ovo odgovorno preduzeće „Koridori Srbije” čiji predstavnici nisu pratili i kontrolisali dinamiku radova niti su kažnjavali izvođača zbog nepoštovanja ugovora. „Koridori”, beležili su i odobravali dodatne troškove i odštetne zahteve investitora, ali nisu reagovali na propuste izvođača.

Uplaćivali su Grcima novac za materijal bez odobrenja banaka, ali su oni ostajali dužni dobavljačima, istovremeno su napustili gradilište, a materijal propada. Zašto im nisu uplaćivali, nije navedeno u izveštaju od 27 decembra koji su sačinili pomoćnici ministarke Zorane Mihajlović Saša Stojanović i Jovanka Atanacković,  kao i službenici Predrag Pavlica, Nebojša Pavlović i Vladimir Gucić.

Da podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska radova na izgradnji deonice Caričina Dolina – Vladičin Han na južnom kraku Koridora 10 u oktobru prošle godine, najavio je da će 2017.godine biti završen kompletan Koridor 10.

Mihajlović: To je radna verzija

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će javnost biti upoznata sa problemima i rešenjima za Koridore, kada budu imali nešto konkretno, a da je njen nekadašnji kolega u Vladi, Velimir Ilić javnosti predstavio radnu verziju izveštaja u kome se analiziraju problemi na Koridoru.

“Neko je uzeo (radnu verziju izveštaja) iz Ministarstva i mi ne znamo ko je, i zato sam ja tražila od Tužilaštva da utvrdi ko je, dao bivše ministru Velimiru Iliću nešto što je radna verzija, kao da ja uzmem svoje beleške i dam ih medijima. Velimir Ilić daje neku informaciju koja je polutačna. Ja ne mogu da govori o radnoj verziji, ja neću to da radim”,  rekla je Mihajlović za Radio-televiziju Srbije, upitana o izveštaju koji je Ilić predstavio javnosti.

Ona je kazala da ne postoji deonica na Koridoru za koju Ministarstvo ne pravi poseban izveštaj, da je na skoro svim deonicama bilo nekih problema, ali je ponovila da je Ilić došao do radne verzije dokumenta.

“Koridori moraju da budu završeni na vreme”, rekla je Mihajlović i dodala da ima problema pri izgradnji Koridora, ali da kada prikupi sve relevantne informacije ona to iznese na Vladu Srbije i donese se odluke o rešenju problema.

 

Izvor: Politika, Beta, BIZLife

Foto: Beta

Komentari 1

 1. jasna

  Srbija je rupa bez dna. Ovaj narod toliko pljačkaju i zato nastajemo,
  neko beži odavde, neko kuka, neko umire.
  I nema narod petlju da otera nesposobne sa vlasti, da izabere
  poštene koji neće otimati. Ogromna su to sredstva, a napretka
  nema. Ludnica kompletna. Sve prolazi, niko ne ogovara,
  urušio se moral, standard, poverenje, nada. Ponor i mrak u Srbiji.