Politika: Kraj štrajka u “Goši”?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Slobodan Miljevic

Radnici fabrike železničkih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke, koji štrajkuju već 43 dana, uskoro bi trebalo da se vrate u pogone na osnovu dogovora koji je u sredu postignut između bivših vlasnika fabrike i predstavnika Vlade Srbije, piše “Politika”.

Radnicima bi već danas trebalo da bude uplaćeno po 65.000 dinara, a dodatnih 25.000 po zaposlenom za nedelju dana, navodi list.

Razlika do 650.000 ili 700.000, koliko se duguje svakom radniku, trebalo bi da bude isplaćena na 16 mesečnih rata počev od 1. juna.

Prema saznanjima “Politike”, drzava se navodno obavezla da radnicima “Goše” poveze radni staz s tim sto će vlasnici fabrike hipotekom od pet miliona evra garantovati isplatu duga za penziono i socijalno u narednih pet godina, na koliko im je odobren reprogram.

To je za “Politiku” potvrdio i predsednik Štrajkačkog odbora “Gose” Milan Vujičić.

„U fabriku je juče kao izaslanik Vladimira Pora, vlasnika slovačke “ŽOS Trnava” došao izvesni Zoran Terzić koji se predstavio kao njihov predstavnik za istocnu Evropu. Kazao nam je da dolazi iz Vlade Srbije gde je postigao ovakav dogovor sa ministrima (Aleksandrom)Vulinom i (Goranom) Kneževićem. Kad nam legne prvih 65.000 dinara i kad vidimo sve papire koji su potpisani u vezi sa ovim dogovorom pocećemo da radimo. U suprotnom nastavljamo strajk,“ kaže Vujičić.

“Politika” napominje da je “ŽOS Trnava” više nije vlasnik “Goše”, jer su fabriku nedavno prodali kiparskoj kompaniji “Lisnart holding limited” za 4,2 miliona evra.

Izvor: Politika

Foto: Beta, Slobodan Miljevic

Komentari 1

 1. jasna

  Kako onda dug sa reprogramom od 5 godina, a fabrika prodata.
  Ko je preuzeo dug? Ne može da se pokrene privreda Srbije dok
  se DINOSAURUSI ne dovedu u red. Poješće i ono malo što je
  uspelo da preživi i proizvodi. Definitivno, ovde nema sposobnosti
  za bolju organizaciju i disciplinu.