Potajna trgovina akcijama Telekoma

PinterestFacebookTwitterShare

Iako trgovanje akcijama Telekoma Srbija nije dozvoljeno, hartijama ovog najprofitabilnijeg domaćeg preduzeća trguje se u potaji, pod plaštom poklona.

Tako se trenutna cena jedne “poklonjene” akcije kreće od 80 centi do jednog evra. A, u aprilu 2012. godine, kada su ove akcije emitovane i podeljene građanima i radnicima Telekoma, utvrđeno je bilo da će početna cena za trgovanje na berzi iznositi 2,27 evra po hartiji.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, među najvećim akcionarima Telekoma su, osim države, građani koji poseduju više od 24.000 komada akcija ove kompanije.

To je čak osam puta više od maksimalnog broja akcija koje su mogli da dobiju besplatnom podelom, i to pod uslovom da su u Telekomu ostvarili 35 godina radnog staža!

Bitku protiv tržišta ne možete da dobijete. Ono je poput poplave koja uvek “iscuri” baš tamo gde to ne žele oni koji su pokušali to da spreče, kaže za Novosti ekonomista Ljubomir Madžar.

On navodi da takozvano “poklanjanje” niko ne može da kontroliše. Ja vama mogu, na primer, da poklonim knjigu, a vi meni zauzvrat da poklonite 1.500 dinara, objašnjava Madžar.

Smatram da zaobilaženje tržišta u ovom slučaju nije dobro ni za akcionare ni za državu kao vlasnika, ni za Telekom. Trgovina je dobrovoljna aktivnost i za prodavca i za kupca. Svaka trgovina poboljšava položaj onoga koji u njoj učestvuje, a zabrana trgovine akcijama stoga pogoršava ekonomski položaj akcionara.

Izvor: Novosti