“Potpisaćemo sa Kinom poslove vredne 3,2 milijarde evra”

PinterestFacebookTwitterShare

Delegacija Srbije će tokom posete Kini potpisati dva sporazuma i ugovor o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, ukupne vrednosti 3,2 milijarde evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruture Zorana Mihajlović.

To su deonica od Novog Sada ka Subotici, vrednosti 700 miliona dolara, i dva sporazuma o Koridoru 11: nastavak od Preljine do Požege, i od Požege do Boljara, rekla je ministarka za Radio-televiziju Srbije.

Revitalizacija dela pruge Beograd-Budimpešta, do Stare Pazove, koja se finansira iz ruskog kredita, treba da počne ove godine, a ugovor koji će biti potisan u Kini je “znak da je potpuno obezbedjeno finansiranje” i da se početak radova na tom delu pruge može očekivati ove godine, dodala je Mihajlović.

“To je prva pruga velikih brzina 200 kilometara na sat. To je najveći projekat u ovom regionu… Možemo očekivati da za dve dve i po godine imamo završenu modernizaciju”, navela je i dodala da je ukupna vrednost svih projekata Srbije i Kine, medju kojima je i završeni most na Dunavu, Zemun Borča, 5,6 milijardi evra.

Kako je navela, “razlog zbog kojeg se sve to radi” je stvaranje prostora za učešće domaćih kompanija u izgradnji u Srbiji.

Ona je ukazala na važnost posete Kini zbog toga što će premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarati s kineskim zvaničnicima o direktnoj avio-liniji Beograd-Peking, i o Rudarsko-topioničarskom basenu “Bor”, kao i o drugim temama važnim za ekonomiju.

Istakla je da su važni i politički odnos Srbije i Kine, koji su “ne samo prijateljski” nego i “ekonomski dobri” i “iz godine u godini sve bolji”.

Po njenim rečima, “veoma je važno da Srbija bude deo veoma velikog projekta ‘Jedan put jedan pojas’ ” koji, nazvan i “Novi put svile”, okuplja “praktično najveći deo najvažnijih zemalja sveta”, dodala je Zorana Mihajlović.

Izvor: Beta

Komentari 1

  1. Čitalac

    3,2 milijarde vredne poslove za kineske firme.