Potpisan sporazum sa Kinezima o finansiranju brze pruge

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Srbija Voz

U Pekingu je potpisan Sporazum sa Eksim bankom o kreditu od 297,6 miliona dolara za finansiranje modernizacije prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Sporazum o zajmu potpisala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Kredit je odobren na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina.

Ovo će biti prva pruga u Srbiji kojom će vozovi moći da idu brzinom do 200 km na sat. Građevinski radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove pruge počeće ove godine.

Ministarka Mihajlović je rekla da je brza pruga od Beograda do Budimpešte za Srbiju najznačajniji projekat iz kineskog projekta “Jedan pojas, jedan put”, jer se nalazi na glavnoj ruti od grčke luke Pirej do centralne Evrope.

“Ova deonica je od velikog značaja za Srbiju, jer će to biti glavni i najbrži izvozni pravac za našu privredu ka zemljama EU. Ova linija je značajna i zbog toga jer će povezati Beograd sa Bečom i drugim evropskim gradovima.”

Kada bude bila završena, građani će od Beograda do Subotice će stizati za manje od sat vremena, izjavila je Mihajlović posle potpisivanja ugovora.

Koliko je ovaj finansijski ugovor značajan govori i podatak da su tokom čitavog foruma potpisana samo dva finansijska ugovora sa svim učesnicima, od kojih je jedan sa Srbijom.

Ugovor je potpisan u prisustvu srpskog i kineskog premijera, Aleksandra Vučića i Li Kećanga, a kako je saopštilo resorno ministarstvo, nakon ovog, srpska delegacija imala je sastanak i s predsednikom Kine Si đinpingom.

Srpska strana dobila je potvrdu i da će se dodatno ubrzati procedura kako bi se uskoro potpisao i finansijski ugovor i počeli radovi na obilaznici oko Beograda.

Dogovoreno je i finansiranje auto-puta od Preljine do Požege, za šta se potpisivanje očekuje u novembru u Budimpešti, na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Očekuje se i da radovi na izgradnji ovog auto-puta počnu sledeće godine.

Izvor: Beta

Foto: Srbija Voz