Povećan PDV koji se vraća za kupovinu bebi opreme

PinterestFacebookTwitterShare

Poreska uprava saopštila je da je povećan iznos PDV koji se refundira za kupovinu hrane i opreme za bebe, kao i limiti koji se odnose na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja, odnosno staratelja.

Kako je navedeno, pravo na povraćaj PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe može se ostvariti do iznosa od 75.029 dinara.

Uslov za ostvarivanje prava na refundaciju je da ukupan neto prihod roditelja ili staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju PDV, ostvaren u iznosu manjem od 1.028.970,29 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu manja od 25.081.150,62 dinara.

Kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari refundaciju PDV u iznosu PDV koji je sadržan u vrednosti fiskalnog računa za kupljenu hranu i opremu za bebe, a najviše u iznosu do 42.873,76 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine starosti bebe, u iznosu do 32.155,32 dinara.

Rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe je od 1. do 17. februara.

Pravo na refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe traje do usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Izvor: N1, Beta