Povećanje avioprevoza u svetu iznad proseka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Globalna potražnja za avioprevozom porasla je prošle godine 6,3 posto zahvaljujući nižim cenama avionskih karata, objavilo je međunarodno udruženje avioprevoznika IATA, upozorivši da bi uzlet mogle zakočiti “protekcionističke agende”.

Prošlogodišnji rast potražnje iskazane ostvarenim putničkim kilometrima (RPK) time je bio znatno veći od 10-godišnjeg proseka od 5,5 posto, ističu u IATA.

“Putovanja vazdušnim saobraćajem bila su izvor dobrih vesti u 2016. godini”, kazao je glavni i izvršni direktor IATA Aleksandar De Žinjak.

Zahvaljujući više od 700 novih aviolinija u prošloj godini i nižim cenama povratnih karata, u proseku za 44 dolara, vazdušni prevoz postao je još dostupniji, dodao je on.

Takođe su stvoreni uslovi da broj putnika na svetskom nivou dostigne rekordnih 3,7 milijardi. Kapaciteti avioprevoznika porasli su za 6,2 posto, a prosečni faktor opterećenja, odnosno broj zauzetih sedišta u avionima, za 0,1 posto, na rekordnih 80,5 posto, naglasio je čelnik IATA.

Posebno je porastao međunarodni putnički prevoz, za 6,7 posto, uz rast potražnje u svim delovima sveta. U domaćem prevozu rast je bio nešto slabiji – 5,7 posto.

Najsnažniji ukupni rast potražnje u segmentu međunarodnih putovanja ostvarili su avioprevoznici na Bliskom Istoku, od 11,8 posto. Evropski avioprevoznici su u zabeležili rast potražnje za 4,8 posto.

De Žinjak pritom ističe da je uslov za razvoj poslovanja u tom sektoru sloboda kretanja ljudi i robe, što moraju garantovati vlade.

Njegova izjava se vremenski podudarila s pojačanim strahovanjima od protekcionizma u razvijenim ekonomijama, posebno u SAD gde je predsednik Donald Trump izdao kontroverznu uredbu o zabrani ulaska u zemlju državljanima sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Izvor: Seebiz

Foto: FI