“Povezuju” se Tojota i Mazda

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Japanski autogiganti Tojota i Mazda planiraju zajedničko ulaganje od 1,6 milijardi dolara u izgradnju pogona u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj poduhvat bi obezbedio 4.000 novih radnih mesta u fabrici u kojoj bi se godišnje proizvodilo 300 hiljada vozila, konkretno novi Mazdini krosoveri i Tojote korole za severnoameričko tržište.

Povezivanje velikih automobilskih proizvođača postao je način za smanjenje troškove razvoja i proizvodnje novih modela, time i nižu cenu i bolji nastup na tržištu.

Zato je malo koga iznenadila najava “braka” Tojote i Mazde. Spominje se, u prvom redu, podizanje zajedničke fabrike i razvoj električnih vozila, iako kompanije odranije sarađuju na drugim projektima.

Za razliku od nekih drugih saveza – recimo Nisana i Renoa koji funkcionišu kao alijansa, odnosno de facto jedna kompanija – Tojota i Mazda će ostati potpuno nezavisni.

Prema sporazumu, Tojota će kupiti 5,05 posto udela u Mazda, dok će Mazda za isti iznos ući u posed 0,25 posto akcija veće Tojote.

Japanske kompanije planiraju da udruže snage u razvoju električnih automobila, ali i na drugim poljima, poput naprednih sigurnosnih sistema, digitalnih platformi…

Izvor: BIZLife, Agencije

Foto: Pixabay