Objavljen poziv za koncesiju “Tesle”

PinterestFacebookTwitterShare

Objavljen poziv za 25-godišnju koncesiju Aerodroma Nikola Tesla, a zainteresovane kompanije moraju da poseduju više od 500 miliona evra kapitala i imaju manje od dve nedelje za predaju zahteva.

Vlada Srbije i akcionarsko društvo Aerodrom Nikola Tesla objavili su u petak Javni poziv zainteresovanim stranama za koncesiju beogradskog aerodroma u trajanju od 25 godina, javlja Tango Six.rs.

Prema uslovima koncesije u nadmetanju neće moći da učestvuju kompanije koje već upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda, što znači da iz trke ispadaju kompanije ADP, koja je jedan od koncesionara zagrebačkog aerodroma Pleso, kao i turski konglomerat TAV koji upravlja aerodromima u Makedoniji.

Kako se u javnom pozivu za koncesiju navodi, preciznije obaveze budućeg koncesionara biće finansiranje, razvoj u formi izgradnje i rekonstrukcije, održavanje i upravljanje celokupnom infrastrukturom Aerodroma i obavljanje formalne uloge operatera aerodroma.

Pobednik koncesije biće dužan da registruje pravno lice na teritoriji Srbije na kojeg će, po dobijanju koncesije, preći pravo korišćenja sve nepokretne imovine Aerodroma Nikola Tesla, a po isteku koncesije vratiće se na Republiku Srbiju.

Koncesija će se odvijati u dve faze. U prvoj fazi dostaviće se neobavezujuće ponude dok će se u drugoj fazi dostaviti obavezujuće ponude. Svi zainteresovani za koncesiju imaće 15 dana (vreme teče od petka, 10. februara) da predaju zahtev za učestvovanje u prvoj fazi.

Takođe, imaće 60 (sada već 58) dana da predaju svoje neobavezujuće ponude u sklopu Faze 1. Svako ko je zainteresovan da otkupi tendersku dokumentaciju to će moći da uradi za 1.000 evra. Uslov je da kompanije ili konzorcijumi zainteresovani za koncesiju poseduju više od 500 miliona evra kapitala.

Podsetimo, krajem decembra prošle godine Skupština Srbije je na predlog Vlade po hitnom postupku usvojila Predlog zakona o upravljanju aerodromima kojim se predviđa mogućnost davanja srpskih vazdušnih luka u koncesiju.

Izvor: Telegraf