Privreda PROTIV onlajn fiskalnih kasa

PinterestFacebookTwitterShare

Uvođenje novih, onlajn fiskalnih kasa, prema procenama privrednika, moglo bi nepotrebno da košta i 100 miliona evra.

Srbija, prema najavi Ministarstva finansija, ove godine uvodi onlajn fiskalizaciju. Struka i privreda su protiv. Kažu, prepisuje se hrvatski model koji nije uticao na smanjenje sive ekonomije, a biće dodatni trošak za svakog vlasnika radnje od 250 do 1.200 evra, koliko koštaju takvi uređaji.

Privrednici u Srbiji imaju gotovo 200.000 fiskalnih kasa koje na svakih 14 dana podatke o iznosima sa računa šalju u Poresku upravu. Nove bi, bez odlaganja, u realnom vremenu dostavljale i podatke o prodatim proizvodima. Njihovo uvođenje, procenjuju privrednici, možda će koštati i sto miliona evra.

“Mi se ne slažemo sa tim, smatramo da je to nepotreban trošak privredi, a ukoliko je to potrebno Ministarstvu finansija onda nek iznađe sredstva na neki drugi način pa neka nam to da besplatno”, navodi Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Koliko će koštati uvođenje onlajn fisklanih kasa i ko će to da plati u Ministarstvu finansija ne otkrivaju. “Prilikom izrade zakona vodiće se računa da ne bude znatnijeg finansijskog napora poreskih obveznika, a razmotriće se i fazno uvođenje. Osnov rešenja je elektronsko preuzimanje fiskalnih podataka iz kasa”, navode iz Ministarstva.

Fiskalni savet traži od Vlade da najpre objavi studiju iz koje bi se videlo koliko košta uvođenje novih kasa i šta se time dobija. Podsećaju da u Hrvatskoj, koja je jedina u svetu uvela taj sistem 2013. nije poboljšana naplata poreza.

Ideja o uvođenju onlajn fiskalnih kasa u Srbiji postoji još od 2013. godine kada je Poreska uprava, čak, raspisala pa poništila tender za njihovu nabavku.

Izvor: RTS