Privrednici u raljama zakona

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najvažniji razlog zbog kojeg se privrednici odlučuju da krše zakone i propise je njihov utisak da zakoni ne važe jednako za sve,  zaključak je studije “Analiza činilaca zakonitog i nezakonitog poslovanja” koju je Ju-Es ejd radio u okviru projekta Unapređenja poslovnog okruženja.

“Ako nema percepcije pravednosti, dolazi do urušavanja ličnih moralnih normi”, rekla je psihološkinja Jelena Pavlović na predstavljanju ove studije, prenosi list Danas.

Prema njenim rečima u jednoj studiji OECD-a koja je pravila uporednu analizu odnosa prema poreskoj regulativi 55 zemalja, Srbija se izdvojila kao zemlja u kojoj postoji “ekstremno nepovoljno poštovanje poreske regulative”.

Prema anketi koja je sprovedena sa privrednicima na pitanje zašto ne poštuju propise najčešći odgovori su nepredvidivost regulative, neefikasnost administrativnih procedura i nepotrebno trošenje resursa. Takođe, kao jedan od faktora pojavila se “kratka tradicija u poštovanju pravila i propisa”.

Na pitanje kako doživljavaju inspekcije, privrednici su prvo naveli strah od kazne, ali i iznudu u smislu da inspekcije služe kao produžena ruka vlasti za punjenje budžeta.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović naveo je da je u prvih sedam meseci ove godine inspektorat za rad zatekao 13.716 radnika na crno od čega je 1212.861 nakon toga zaposlen za stalno. Od avgusta 2015. godine kada je donesen zakon o inspekcijskom nadzoru je, prema njegovim rečima, kontrolisano više od 8.000 neprijavljenih radnji, a rezultat je da je polovina od njih prijavila firme.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay