Promet u Srbiji veći za 7,5 odsto

trzni_centar_pix
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Posle nekoliko godina „u minusu“ i sve skromnijih pazara u radnjama, promet je lane, u odnosu na 2015. godinu, ojačao za 7,5 odsto, što je dobar signal na putu ekonomske stabilizacije, pišu Novosti.

Da ovaj podatak zvanične statistike nije beznačajan, pokazuju i brojke o padu prometa prethodnih godina. U 2015. godini statistika je registrovala da je prodaja u srpskim trgovinama bila za petinu slabija nego 2010. godine. Preciznije, pad je za pet godina iznosio 20,8 odsto.

Naučni saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić kaže za Novosti da je povećanje prometa rezultat uticaja tri faktora.

„Rast prometa u trgovinama registrovan je od sredine godine i na godišnjem nivou iznosi 7,5 odsto. Jednim delom usledio je zbog povećanja plata u privatnom sektoru, i to za 11,3 odsto na godišnjem nivou. Uticao je, naravno, i rast zaposlenosti.“

Ukupan broj onih u centralnom registru socijalnih osiguranika, znači onih koji plaćaju doprinose, povećan je tokom prošle godine za 24.000. Tako je masa isplaćenih zarada bila veća, kaže Nikolić.

Drugi razlog koji je, prema njegovim rečima, popunio kase u trgovinama je kreditiranje stanovništva. Nikolić tvrdi da su banke povećale plasmane prema stanovništvu, što je doprinelo rastu tražnje, a time i prometa u radnjama.

Treba spomenuti i treći razlog većeg prometa, a to je lokalizovanje sive ekonomije. Manji deo sivog tržišta je preveden u legalne tokove, pa je samim tim došlo i do povećanja prometa, kaže Nikolić.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay