Propala prodaja Galenike

PinterestFacebookTwitterShare

Pregovori Vlade Srbije i britansko-ruskog konzorcijuma Frontier-Farma Petrovax o prodaji 25 odsto udela u Galenici su propali.

Komisija za sprovođenje strateškog partnerstva predložila je Vladi Srbije da se postupak privatizacije Galenike modelom strateškog partnerstva proglasi neuspešnim, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da država neće odustati od Galenike, imajući u vidu njen potencijal, koji kroz druge modele privatizacije može da se razvije, kako bi Galenika opet poslovala održivo i profitabilno.

Kako je saopšteno, Ministarstvo privrede i rukovodstvo Galenike razmatrali su, paralelno sa pregovorima sa zainteresovanim strateškim partnerom, i mogućnost restrukturiranja obaveza Galenike, u slučaju da ne bude postignut dogovor.

Vlada Srbije je ranije državnim preduzećima preporučila da ne kreću u prinudnu naplatu dugova do postizanja dogovora sa poveriocima. Preporuka je da to ne rade do 31. marta.

Komisija je konstatovala da tokom pregovora izabrani ponuđač nije preduzeo korake koji bi vodili ka rešavanju problema duga Galenike prema komercijalnim bankama, niti da je došlo do usaglašavanja više osnovnih elemenata ugovora o strateškom partnerstvu, navelo je Ministarstvo privrede.

Da su propali pregovori sa britansko-ruskim konzorcijumom o prodaji udela u Galenici, Beti je potvrdio predsednik sindikata “Nezavisnost” u Galenici Zoran Pantelić.

“Ne znamo šta je konzorcijum zainteresovan da kupi udeo u Galenici pregovarao sa bankama, pretpostavljamo da je tražio otpis dela duga, ali svakako nije bilo dogovora”, kazao je Pantelić koji je zastupao radnike Galenike u komisiji.

Danas je istekao rok za pregovore sa britansko-ruskim konzorcijumom Frontier-Pharma Petrovax o prodaji udela u Galenici.

Bušatlija: Loše upravljanje

Galenika ima komercijalni dug od oko 70 miliona evra koji konzorcijum nije želeo da preuzme. Konzorcijum je ponudio traženu minimalnu cenu od sedam miliona evra za 25 odsto udela u Galenici i bio je spreman da zadrži 700 od 1.400 radnika Galenike.

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže za Blic da u poslovanju mora da postoji više planova, ali da to kod nas nije slučaj.

Na način kako se vodila Galenika, a to je direktno mešanje politike u upravljanje preduzećem, nigde u svetu se ne radi. “Problem sa Galenikom je loše upravljanje”, smatra Bušatlija.

Izvor: Beta, Blic