Protest Zlatiboraca i kako ih vlast vidi “bez malicioznosti”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Opština Čajetina

Nekoliko stotina Zlatiboraca protestovalo je u petak ispred zgrade Vlade Srbije zbog izostale građevinske dozvole i problema sa izgradnjom kabinske žičare. Od nadležnih stigla “poruka” podrške, ali da mora da bude po zakonu.

Protest je završen posle uručenja zahteva za smenjivanje ministarki građevinarstva i pravde, Zorane Mihajović i Nele Kuburović.

Zahteve za smenu ministarki predao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović koji je rekao da su njih dve odgovorne za “nanošenje štete” toj opštini kojoj nije izdata građevinska dozvola za izgradnju gondole.

“Već dve godine nas vrte u krug”, rekao je on podsetivši da Zaltiborci od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine traže poništenje rešenje o “pokušaju otimanja više od trećine teritorije” opštine Čajetina, “pod firmom formiranja Parka prirode”.

Stamatović je upozorio Vladu da je “čeka vruće leto”, ako ne ispuni to što Zlatiborci traže.

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović saopštila je povodom protesta da Ministarstvo podržava izgradnju kabinske žičare “gondole” na Zlatiboru, ali u skladu sa zakonom.

Ona je u saopštenju navela da se po svim zahtevima Čajetine za izgradnju žičare postupalo u zakonskim rokovima, čak i ranije, ali da su u zahtevu za izdavanje dozvola uočeni tehnički nedostaci u projektnoj dokumentaciji i da je Ministarstvo zahtevalo od Opštine otkloni te nedostatke.

“To bismo zahtevali i od svih drugih investitora, jer je zakon isti za sve. Nema ovde nikakve malicioznosti. Naprotiv”, rekla je Damnjanović.

Dodala je da je Ministarstvo dozvolilo da se projekat radi po fazama, jer je za prvu fazu izgradnje, za izlaznu stanicu “Tornik”, rešena imovina, dok se za drugu fazu čeka okončanje sudskog spora koji država vodi protiv “određenih lica PK Zlatibor”.

Izvor: N1, Beta

Foto: Opština Čajetina