X

Poslovne vesti

Prva reakcija Brisela na “regionalni” spor sa Hrvatskom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iz Brisela stigla prva reakcija na spor koji je nastao kada je Hrvatska 22 puta povećala takse na uvoz voća i povrća iz “trećih zemalja”, što je najviše pogodilo poljoprivrednike iz Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije.

Evropska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da Komisija interveniše u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stav Evropske unije da “sve strane treba da poštuju obaveze” iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i zemalja regiona.

To je agenciji Beta u Briselu izjavio jedan predstavnik za štampu EU, koji je takođe naglasio da “Evropska unija podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju”.

Ovaj zvaničnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtev ministara trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje zavesti uzvratne mere Hrvatskoj.

Evropska komisija je “u kontaktu sa vlastima zemalja kojih se tiče ova situacija”, rekao je zvaničnik u sedištu EU, naglasivši da se trenutno procenjuje nastala situacija i “kako se nove mere poklapaju s obavezama”.

Funkcioner u Briselu je dodao da “EU poziva sve strane na uzdržanost i da izbegnu zaoštravanje situacije”.

Povezane vesti

Izvor: Beta

Foto: Pixabay