Putinova osveta Hrvatskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Skidanje niza hrvatskih firmi s popisa izvoznika u Rusiju novi je korak unazad u hrvatsko-ruskim odnosima.

Ruske su vlasti, naime, početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar deo hrvatskih prehrambenih kompanija, pa slobodan prolaz na ogromno rusko tržište s gotovo 145 miliona potencijalnih potrošača, skladno novim pravilima igre, od hrvatskih preduzeća iz prehrambenog sektora sada imaju samo Podravka i Sardina, prenosi Jutarnji list.

Informaciju je objavio deo hrvatskih medija, a potvrdili su je u Hrvatskoj privrednoj komori, kao i u poslovnim krugovima. Ali iz Ministarstva spoljnih poslova ništa nije komentarisano.

Inače, prema dostupnim informacijama, među oštećenima su varaždinske firme Vindija i Koka, zatim Perutnina Ptuj – Pipo iz Čakovca, kao i Belje i PIK Vrbovec koji su u sastavu Agrokora.

Na popisu hrvatskih kompanija kojima je službena Moskva upalila crveno svetlo nalaze se kompanije koje duže od 36 meseci nisu izvozile na rusko tržište. One sada, objašnjavaju u Hrvatskoj privrednoj komori, imaju zabranu izvoza u Rusiju.

S druge strane, one firme koje u razdoblju dužem od 18 meseci nisu izvozile u Rusiju nalaze se na listi suspendovanih, a među njima su, prema informacijama iz Komore, PIK Vrbovec i Vindija.

Razlog neaktivnosti hrvatskih firmi prema ruskom tržištu, dodaju, uglavnom se može tražiti u sankcijama koje je Evropska unija, čiji je deo i Hrvatska, uvela Rusiji.

Izvor: Blic, Jutarnji list