Računovođe protiv novog PDV pravilnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Što da bude jednostavno ako može komplikovano. Tako bi ukratko mogla da glasi definicija novog, predloženog pravilnika o PDV evidenciji koji bi, ukoliko bude prihvaćen, stupio na snagu od 1. januara 2018. godine, piše Politika.

Do tada će predstavnici struke, pre svega računovođe, nastaviti da ubeđuju nadležne da ovakav predlog ne usvoje, jer osim većih troškova privrede neće doneti bilo kakvu korist državi u borbi protiv sive ekonomije.

Predloženi pravilnik o evidentiranju poreza na dodatu vrednost i obrazac koji bi trebalo da ima čak 170 polja, umesto 50, koliki je evropski prosek, neće suzbiti sivu ekonomiju. Naplata PDV-a neće biti veća.

Naprotiv, kaže u razgovoru za „Politiku”, mr Snežana Mitrović iz Saveza računovođa Srbije. Ovakav, predloženi način evidentiranja ne postoji ni u jednoj razvijenoj zemlji koja ima oporezivanje PDV-om, tako da on nije dobar ni za Srbiju. Nova pravila dovešće do značajnog uvećanja obima posla svih PDV obveznika i računovođa, a biće i mnogo skuplji, jer je potrebno softver prilagoditi novim propisima, objašnjava naša sagovornica.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay