Rast prodaje novih automobila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Milan Obradović

Prodaja novih automobila i lakih privrednih vozila u Srbiji u aprilu je porasla za 25 odsto u odnosu na mart ove i 15 odsto u odnosu na april 2016 godine.

Naime, u četvrtom mesecu 2017. prodato je čak 3.468 novih vozila, što je 857 više nego u martu, kada je prodato 2.611 kola. Poređenja radi, u aprilu prošle godine prodato je 2.986 novih automobila. Od početka godine prodato je 9.101 vozilo, a u istom periodu prošle godine 8.779.

To je rezultat veoma uspešnog sajma automobila koji je održan u Beogradu prošlog meseca, kaže za Novosti generalni sekaretar Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova Boban Nikolić.

On objašnjava da su vozila ponuđena na sajmu bila cenovno veoma interesantna, da su uvoznici značajno snizili cene i skresali marže na minimum, a ponuđeno je i mnogo novih vozila, odmah posle svetske premijere na ženevskom salonu.

Očekujemo da će dobra prodaja na sajmu da se odrazi i na prodaju u maju, pa čak i u junu, jer se na isporuku nekih vozila čeka i po dva i više meseci, kaže Nikolić.

Trend prodaje je pozitivan i nadamo se da će takav i ostati i u narednim mesecima, pogotovo što kod većine uvoznika sajamski uslovi prodaje traju i dalje.

Kompanija Fijat-Krajsler automobili preuzela je primat od Škode kada je prodaja novih vozila u pitanju. FCA je prodao u aprilu 419 vozila, na drugom mestu je Folksvagen sa 377, a Škoda je na trećem sa 344 vozila.

Kada su u pitanju samo putnički automobili, Škoda je i dalje neprikosnovena sa 320 prodatih kola, Folksvagen je drugi sa 268, a Fijat treći sa 241 prodatim novim automobilom.

Prodaja luksuznih automobila u Srbiji je i dalje veoma isplativ posao. Tako je u aprilu prodato 11 Poršea (28 od početka godine), 113 Mercedesa (306 od početka godine), a dobro su se prodavali i BMV, Audi, Jaguar, Džip”, Lend rover…

Izvor: Novosti

Foto: Beta/Milan Obradović