Referentna kamatna stopa ostaje 4 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od četiri odsto, saopštila je NBS.

Ta odluka doneta je na osnovu procene efekta dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i činjenice da se inflacija od početka godine nalazi u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, i da će u tim granicama ostati i u narednom periodu.

“Međugodišnja stopa inflacije je u februaru iznosila 3,2 odsto, u najvećoj meri kao posledica delovanja jednokratnih faktora. Rast potrošačkih cena je, kao i u drugim zemljama, pre svega bio opredeljen oporavkom svetske cene nafte u drugoj polovini prethodne godine, ali i rastom cena voća i povrća, koji je bio veći od sezonski uobičajenog zbog nepovoljnih vremenskih prilika početkom godine”, navela je NBS.

Dodaje se da bazna inflacija od 1,7 odsto međugodišnje u januaru i februaru ukazuje da su inflatorni pritisci i dalje niski.

Najavljeno je da će Izvršni odbor i dalje pažljivo pratiti kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetske cene nafte.

Odbor je ukazao da je otpornost ekonomije Srbije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Izvor: Beta