Rim “digao ruke” od Alitalije

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanska vlada poručila je da će posrnuli avioprevoznik Alitalia biti prodat “onom ko ponudi najvišu cenu”, isključujući ponovo mogućnost njegove nacionalizacije.

Premijer Paolo Đentiloni kazao je da je razočaran što su radnici odbili plan restrukturiranja, koji je uključivao masovna otpuštanja i znatno sniženje plata. Ponovio je da država ne može i neće intervenisati kako bi spasila kompaniju.

“Istina je ono što sam rekao ranije i što ću sada ponoviti: nisu ispunjeni uslovi za nacionalizaciju Alitalije”, naglasio je italijanski premijer.

Ministar psaobraćaja Gracijano Delrio izjavio je da će avioprevoznik biti prodat “onom ko ponudi najvišu cenu”. Iz vlade istovremeno stižu pozitivne reakcije na razmatranu mogućnost da Alitaliju delimično preuzme nemačka Lufthanza.

Budućnost gubitaškog avioprevoznika obavijena je neizvesnošću nakon što su radnici odbacili plan restrukturiranja koji je uprava predstavila kao jedinu alternativu bankrotu.

Etihad Ervejz, vlasnik 49-procentnog udela u Alitaliji, i ostali deoničari uslovili su učešće u dve milijarde evra “teškoj” dokapitalizaciji radničkim prihvatanjem restrukturiranja.

Iako je početni predlog plana ublažen nakon razgovora sa sindikatima, više od dve trećine radnika je bilo protiv. Najnoviji nacrt plana restrukturiranja uključuje ukidanje 1.700 od ukupno 12.500 radnih mesta i rezanje plata za deo radnika i do osam posto.

Izvor: Seebiz