Rusi od BiH potražuju ratni dug za gas

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Vlada Rusije zatražila je od zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine da joj isplate ratni dug za gas koji trenutno iznosi 98 miliona dolara, piše Dnevni avaz.

Reč je o dugovanjima nastalim prema ruskom Gazpromu za gas isporučen od 1991. do 1995. godine. Dug je iznosio ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela isplata, Federacija BiH vratila je svega 5,9 miliona KM, piše list.

Kompanija Gas-Res iz Banje Luke nedavno je sa kompanijom Gazprom potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara u ovom trenutku padaju na FBiH.

Pre nekoliko godina parafiran je sporazum između vlada Republike Srpske i Federacije BiH o tome da svaki entitet mora da izmiri polovinu duga, ali sporazum nikada nije ratifikovan u Narodnoj skupštini RS.

Ovaj zahtev ruske strane došao je nakon dogovora o isplati klirinškog duga BiH u iznosu od 125,1 milion dolara, a reč je o obavezama bivšeg SSSR po obračunima u vezi sa robnim prometom.

Nakon dogovora u Rusiji o isplati klirinškog duga, BiH nije rešila pitanje ratnog duga za gas, što Rusi sada potenciraju, a o čemu su upoznati i u kompaniji BH gas i u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Izvor: Seebiz

Foto: FI