SAD: Švajcarska svetski manipulator kursevima

PinterestFacebookTwitterShare

Američko Ministarstvo finansija u svom polugodišnjem izveštaju navelo je Švajcarsku kao jednu od zemalja koje manipulišu kursevima. U toj grupi su još Japan, Koreja, Tajvan, Kina i Nemačka.

Prema američkom mišljenju, Švajcarska ispunjava dva od tri kriterijuma da bi se neko prozvao manipulatorom. Naime, alpska država u srcu Evrope održava budžetski višak, a Švajcarska centralna banka (SNB) redovno interveniše na deviznom tržištu.

Trećem kriterijumu – trgovinski višak sa SAD veći od 20 milijardi dolara – Švajcarska nije udovoljila jer ima višak od 13,7 milijardi dolara.

Američko ministarstvo procenjuje da je SNB lane otkupila oko 66 milijardi evra na deviznom tržištu, a samo 20 milijardi u junu nakon odluke o Bregzitu.

Državni poverenik za međunarodna finansijska pitanja Jorg Gozer oštro je odbacio američke optužbe, rekavši za CNBC da postoji dobar razlog da SNB otkupljuje evre, a to je velika precenjenost franka.

Naime, od globalne finansijske krize vrednost franka uvećala se oko 40 posto. “Razumljivo je da smo morali nešto učiniti u vezi toga”, istakao je Gozer.

Izvor: Poslovni dnevnik