Sberbanka napušta Ukrajinu

PinterestFacebookTwitterShare

Najveća banka u Rusiji, Sberbank, prodaje svoju filijalu u Ukrajini zbog sankcija ukrajinskih vlasti.

Bankarski gigant pod kontrolom ruske države u saopštenju navodi da je potpisao ugovor o prodaji sa konzorcijumom investitora u kojem se nalazi letonska Norvik banka i još jedno belorusko privatno udruženje.

Norvik je saopštio da je belorusko udruženje u vlasništvu Saida Gucerijeva, biznismena s britanskim pasošem čiji je otac ruski magnat Mihail Gucerijev.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je pre desetak dana ukaz o uvođenju sankcija bankama u ruskom vlasništvu. U saopštenju ukrajinskog predsednika se navodi da ukaz treba da spreči podružnice tri ruske finansijske institucije u Ukrajini da iznose novac u inostranstvo.

Ukazom su obuhvaćene dve najveće ruske banke, Sberbank i VTB, kao i razvojna banka Vnešekonombank, sve tri u vlasništvu države. Sankcije ruskim bankama su uvedene i pošto su ukrajinski nacionalisti vandalizovali prostorije ruskih banaka u Kijevu.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća globalna finansijska institucija koja poseduje gotovo trećinu celokupne aktive ruskog bankarskog sektora i ključni je davalac kredita nacionalnoj ekonomiji. Osnivač i najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije.

Izvor: Beta