Sedam potencijalnih kupaca fabrika hemijskog kompleksa

PinterestFacebookTwitterShare

Na javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za MSK u Kikindi i za pančevačku Azotaru i Petrohemiju javilo se sedam potencijalnih investitora.

Pored njih ima još nekoliko onih koji nisu slali pisma zainteresovanosti, ali sa kojima Radna grupa za petrohemijski kompleks intenzivno razgovora, saznaje RTS.

Za Azotaru se interesuju tri investitora – Promist iz Novog Sada, kiparski PFIC i mađarski KITE. Za Petrohemiju su zainteresovani KazMunayGas (KMG) iz Holandije i češka kompanija J&T IB and Capital Markets, a za kikindski MSK interesuju se Dong Shiwu Holdings iz Hongkonga i japanski gigant Micubiši.

Ministar privrede Goran Knežević kaže da će u narednom periodu biti nastavljeni razgovori i nada se da će u kratkom roku, možda mesec, mesec i po dana odlučiti o modelu i metodu privatizacije.

“Javile su se neke ozbiljne firme, ja mislim da će bar jedan deo petrohemijskog kompleksa biti uspešno privatizovan”, kaže Knežević.

Zainteresovani treba da predlože planove investicija, proizvodnje i model privatizacije.

“Optimalan profil strateškog partnera za sve fabrike iz petrohemijskog kompleksa bio bi da se radi o proizvodnoj kompaniji iz oblasti hemijske industrije.”

Da se radi o kompaniji koja vidi domaću firmu kao deo svog reprodukcionog lanca i da se radi o firmi koja ima nameru da se pozicionira u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope, kaže Zoran Popović sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Fabrike hemijskog kompleksa koče stara dugovanja. Najbolja situacija je u Petrohemiji jer ima pozitivno tekuće poslovanje, dok rad MSK i Azotare i dalje otežava skup gas koji je osnovna sirovina za proizvodnju.

Izvor: RTS