SERTIĆ MORA DA BIRA: U dve fotelje ne može

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Agencija za borbu protiv korupcije nije odobrila v. d. direktoru Razvojne agencije Srbije Željku Sertiću da istovremeno bude i član UO Kineske banke.

Naime, Sertić je prihvatio da bude nezavisni član UO Kineske banke iako je na čelu RAS. Zbog eventualnog sukoba interesa morao je da traži saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

Iako je odluka agencije, i to negativna, objavljena dan pred svečano otvaranje rada Kineske banke u Srbiji, Sertićevo ime i dalje je navedeno uz funkciju člana UO.

Takođe, zanimljivo je da su za Blic iz Agencije za borbu protiv korupcije poslali odgovor u kome se navodi da Sertiću nisu dali saglasnost za obavljanje funkcije člana UO.

U postupku po zahtevu Željka Sertića, v. d. direktora Razvojne agencije Srbije, rešenjem zamenika direktora Agencije od 11. januara odbijen je zahtev imenovanog za davanje saglasnosti za vršenje funkcije člana UO Kineske banke, naveli su u agenciji.

U RAS su objasnili da Agencija za borbu protiv korupcije nije odobrila njihovom direktoru da obavlja obe funkcije, a ne da ne može da bude u UO Kineske banke. U prevodu bi to značilo da Sertić mora da bira između dve funkcije.

Od Agencije za borbu protiv korupcije nisam dobio saglasnost da obavljam dve funkcije istovremeno. Nakon uložene žalbe i završetka postupka po žalbi, postupiću u skladu sa zakonom, rekao je Sertić za Blic.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić smatra da bi to bio čist sukob interesa ako bi Sertić mogao da obavlja obe funkcije.

Direktor Razvojne agencije ima veliku moć da raspolaže novcem i da forsira određene subjekte, a kao član UO banke on je radnik u toj banci. Po meni, on ima mogućnosti da utiče na položaj ove banke, kaže Vasilić.

Izvor: Blic

Foto: Beta