Šest smernica za Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predstavnici zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i centralnih banaka Zapadnog Balkana i Turske sastali su se na godišnjem sastanku o ekonomskoj politici u Briselu.

Srbija je dobila šest smernica od kojih se dve odnose na makro-fiskalni okvir, jedna na stabilnost finansijskog sektora a tri na sektorske strukturne reforme koje treba sprovesti u narednih godinu dana.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da zajednički zaključci “prepoznaju napredak” koji je Srbija postigla u ekonomskim reformama i unapređenju ekonomskog upravljanja, saopštilo je ministarstvo finansija.

Po merama koje su Srbija i ministarski savet ekonomije i finansija (ECOFIN) zajednički usvojili, Srbija treba da nastavi smanjivanje budžetskog deficita, ubrza reformu državnih preduzeća i unapredi razvoj privatnog sektora boljom kontrolom parafiskalnih troškova.

Od šest smernica Srbiji, prva je da nastavi smanjivanje deficita, kao i da usvoji kredibilan i obavezujući sistem fiskalnih pravila sposoban da učvrsti napore za konsolidaciju.

Srbiji se preporučuje i da u narednih godinu dana ubrza reformu državnih preduzeća i poreske službe, kao i da u bruto domaćem proizvodu (BDP) smanji udeo javne potrošnje za plate i penzije.

Srbija treba da sprovede preostale mere iz programa za rešavanje pitanja nenaplativih zajmova, da završi reformu i privatizaciju dve velike državne banke i nađe rešenje za preostale male državne banke.

Preporučuje se i postepeno usklađivanje cene struje kako bi odražavala troškove. Potrebno je i unaprediti naplatu i u budućnosti izbegavati akumulaciju zaostalih plaćanja u energetskom sektoru.

Takođe su potrebni napredak u najavljenom restrukturiranju duga Srbijagasa i sprovođ…enje plana optimizacije EPS.

Srbiji se preporučuje da smanji broj parafiskalnih nameta na državnom nivou, unapredi funkcionisanje Poreske uprave i obezbedi veću efikasnost inspekcije. U oblasti rada, Srbija treba da smanji velike troškove rada, da usvoji mere za zapošljavanje osetljivih grupa i uvede dualno obrazovanje i obuke.

U oceni programa ekonomskih reformi Srbije se navodi da je njena privreda 2016. rasla brže od očekivanog i da je fiskalna konsolidacija i dalje veoma jaka, što za rezultat ima smanjenje javnog duga prema BDP prvi put za mnogo godina.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay