SKANDAL U SLOVENIJI: Maloj firmi ekskluzivni posao sa državom

PinterestFacebookTwitterShare

Tajanstveni uspon male privatne firme iz Celja, čija se dobit prošle godine povećala za neverovatnih 1.820 posto, mogao bi da kompromituje slovenačkog premijera Miru Cerara ako se dokaže da je mimo procedure dobila ekskluzivni posao postavljanja ograde uz granicu sa Hrvatskom.

Nepoznato malo preduzeće Minis, koje je pre tri godine imalo jednog zaposlenog, 200.000 evra prihoda i 1.500 evra dobiti, prošle godine je, po službenim podacima, imalo šest miliona evra prihoda i 300.000 evra čiste dobiti, te zapošljava nekoliko desetina ljudi, a sve zahvaljujući ugovoru kojim je od državnih robnih rezervi i MUP dobilo posao nabavljanja i postavljanja žilet-žice i panelnih ograda za zaštitu mogućeg migrantskog talasa na delu granice s Hrvatskom, piše ljubljanski Dnevnik.

Da se sa posla s celjskom firmom, koja ima sedište na istoj adresi na kojoj je pre delovao i lokalni ogranak stranke premijera Mire Cerara, skine oznaka tajnosti, nedavno je u parlamentu zahtevala bivša premijerka Alenka Bratušek, a o aferi u vezi s tim slučajem raspravljaće iduće nedelje i parlamentarni odbor za nadzor javnih finansija, navodi list.

Bratušek je u vezi s tim slučajem rekla kako postoji osnovana sumnja da je u poslovima s kupovinom i postavljanjem žičane ograde došlo do zloupotrebe javnih sredstava.

Poslovni list Finance navodi kako se govori da postoje sumnje da je vlada prilikom nabave žičane ograde “falsifikovala dokumenta”, pravdajući se osetljivom prirodom postavljanja graničnih barijera, čiji je cilj bio da se zaustave ilegalni migranti.

Direktor celjske firme Bojan Plohl, za kog mediji tvrde da se znatno obogatio upravo zahvaljujući velikom poslu s državom, tvrdi da je posao dobio na zakonit način, a ne preko mogućih veza s političarima, te da nisu tačne izjave Bratušek kako je njegovo preduzeće posao dobilo kao “fiktivna” firma bez zaposlenih i bilo ikakvih referenci.

Minis je pre tri godine imao dva radnika, 2016. je taj broj povećao na 52 zaposlenih, a imao je i potrebne reference za veće poslove, jer je prethodno izrađivao metalne konstrukcije za ljubljanski zoološki vrt, od koje je tako 2013. godine naplatio 63.000 evra, kazao je Plohl.

Izvor: Blic