SLATKE MUKE NEMACA: Kako potrošiti višak od 54 milijarde

Nemacka2.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka će u periodu do 2021. ostvariti 54,1 milijarde poreskih prihoda više od očekivanog, objavio je unemački ministar finansija Volfgang Šojble (Wolfgang Schaeuble).

Tu prognozu predstavila je radna grupa za procenu poreskih prihoda, sastavljena od finansijskih stručnjaka saveznog i pokrajinskih ministarstava finansija, kao i centralne banke.

Poreski viškovi plod su povoljnog ekonomskog rasta, rekordne stope zaposlenosti i porasta plata zaposlenih i prihoda poduzeća. Većina viška poreskih sredstava ostvarena je na nivou pokrajina i gradova.

„Savezna vlada je ispunila svoja finansijsko-politička obećanja, uravnotežili smo budžet i stvorili dodatna sredstva za investicije. U sledećem izbornom razdoblju može se početi i sa smanjivanjem poreza“, rekao je Šojble, sa osvrtom na parlamentarne izbore u septembru.

Uoči zvanične objave, unutar Demohrišćanske Unije CDU/CSU i među ostalim strankama razvila se žučna rasprava oko toga kako potrošiti neočekivani višak.

I dok se Šojble i njegova CDU zalažu za smanjenje dugova i umereno smanjenje poreza, CSU je za uvođenje poreskih olakšica za sve građane.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) i kandidat socijaldemokrata na parlamentarnim izborima Martin Šulc (Schulz) zalaže se da se višak investira, pre svega u obrazovanje i stanogradnju. „Ako sada ne uložimo u gradnju novih stanova, stanarine i stanovi uskoro neće moći da se plaćaju“, rekao je Šulc.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay