Slovački premijer: Srpska radna snaga se ne ponaša baš uvek najbolje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovački premijer Robert Fico ocenio je da je veliki pritisak preduzeća u Slovačkoj da se uvozi jeftina radna snaga jer ne mogu da nađu radnike među Slovacima jednako veliki problem kao što je bila nezaposlenost i upozorio da se Slovaci u nekim regionima žale na ponašanje gastarbajtera iz Srbije.

“Plašim se da će uskoro nastati ogroman pritisak da se uveze radna snaga iz inostranstva. Ta radna snaga se ne ponaša u Slovačkoj baš uvek najbolje. Ako pođete u Njitru ili Trnavu ljudi će vam već reći da se žale na ponašanje naših srpskih prijatelja koji tamo rade”, kazao je Fico nakon sinoćnjeg sastanka sa predstavnicima slovačkih poslodavaca, javlja portal Aktualiti.sk.

Fico je upozorio da nedostatak radne snage, kada je nezaposlenost u Slovačkoj 8,5 odsto ali i struktura nezaposlenih takva da privreda nije u stanju da popuni čak 50.000 radnih mesta i dovodi zato preko posredničkih agencija gastarbajtere iz Srbije, Bugarske ili Rumunije, već postaje jednako ozbiljna kriza za Slovačku kao što je bila velika nezaposlenost.

Sa problemom preke potrebe da dovođenjem gastarbajtera popuni čak 140.000 radnih mesta, uglavnom radničkih i manje kvalifikovanih profesija, suočava se i susedna Češka a takođe i sa porastom otpora Čeha prema gastarbajterima u oblastima velikih industrijskih zona gde ih je više.

Češki sindikati se bune i tvrde da dolazak jeftinije radne snage, u Češkoj najviše Ukrajinaca, preko često sumnjivih posredničkih agencija koje iskorišćavaju strane radnike za bedno plaćen teški rad a same ubiru profit, sprečava osetniji rast zarada u Češkoj.

Vlada premijera Bohuslava Sobotke traga za zakonskim rešnjima da se gastarbajterima obezbede jednaki uslovi za rad kakve imaju Česi, da preduzeća u kojima su zaposleni preuzmu za njih veću odgovornost a obezbede im i normalan smeštaj kako bi mogli da dovedu porodice, da se posle smene ne bi dosađivali i izazivali izgrede.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek upozorio je čak juče da bi Evropska unija mogla da se raspadne zbog slobode kretanja u EU i pozvao da se traži način da svaka članica može da slobodu zapošljavanja nekako da ograniči.

“Moramo razumno da regulišemo kretanje radne snage i da se borimo protiv politike jeftinog rada”, kazao je za današnje Pravo Zaoralek koji je zbog te ideje da se uvedu regulacije i u zapošljavanje građana Evropske unije došao u spor sa premijerom Sobotkom.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay