Slovenija diže minimalac na 630 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenačka Vlada predložila sindikatima da se iznos minimalne plate u 2017. poveća na 630 evra sa dosadašnjih 604,35 evra.

Predlog koji je Vlada u Ljubljani ponudila na sastanku socijalno-ekonomskog saveta, izazvao je protivljenje poslodavaca, ali i nekih ministara.

Prema usklađivanju minimalnih plata s porastom životnih troškova u prošloj godini, one bi mogle porasti za samo 0,5 posto, ali ministarka za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak spremna je da odobriti veće povećanje jer su minimalci razlog velikog nezadovoljstva među sindikatima i radnicima koji ih primaju, a njih je skoro 50.000.

Protiv tolikog povećanja minimalca izjasnio se ministar privrede Zdravko Počivalšek, prema čijoj oceni će tako dodatno opasti konkurentnost slovenačke privrede, a još oštrije su reagovali poslodavci.

Prema njihovoj oceni, Slovenija je zbog stalnih pritisaka na rast minimalne plate od izbijanja ekonomske krize izgubila 7.000 već postojećih radnih mesta, a izgubljeno je i dodatnih desetak hiljada koliko su poslodavci mogli otvoriti da nije dolazilo do povećanja minimalca, te ionako velikih davanja za poslodavce.

Izvor: Poslovni dnevnik