I Slovenija protiv dvostrukih standarda na tržištu EU

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenija se pridružila inicijativi Višegradske četvorke da se ispitaju sumnje kako neki proizvođači pod istom markom plasiraju proizvode različitog kvaliteta, zavisno o tome za koje ga tržište pripremaju.

Višegradska četvorka – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, prošle nedelje su uputili zahtev Briselu da standardi za robu moraju biti identični po kvalitetu u celoj Uniji, te da su dvostruki aršini nedopustivi da Istok EU ne sme više da bude “kanta za smeće” visokorazvijenog Zapada.

“Mi smo podržali njihov izveštaj da potrošači primećuju neskladnost proizvoda u pogledu kvaliteta, a ni Slovenija ne pristaje na to da imamo dva evropska kvaliteta – jedan za zapadnu, a drugu za istočnu Evropu”, izjavio je ministar poljoprivrede i potpredsednik vlade Dejan Židan.

Prema njegovim rečima, najbolje je da se protiv netransparentnosti i nepoštenih trgovačkih praksi u Evropi nastupa zajedno, na nivou EU, ali ako to ne bi uspelo, Slovenija bi se pridružila zemljama koje sprovode ispitivanje sadržaja takvih sumjivih proizvoda, kako bi se kvalitet uskladio za sve članice.

Među primerima različitih standarda za “zapadno” i “istočno” evropsko tržište nekad se navode pojedini deterdženti za pranje veša, ali i prehrambeni proizvodi.

Izvor: Seebiz