Slovenija sprečava Agrokor da “cedi” Merkator

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenačka Vlada usvojila je predlog Zakona za zaštitu društava od sistemskog značaja kako bi sprečila Agrokor da koristi finansijska sredstva Merkatora.

Predloženim zakonom se štite kompanije od sistemskog značaja od strane većinskog vlasnika koji je nelikvidan (Agrokora), objavila je slovenačka vlada na Tviteru.

Sadržaj tog zakonskog akta je predstavio ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek, koji je rekao da je predlog poslat parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

Predlog zakona se odnosi na kompanije od sistemskog značaja koje zapošljavaju najmanje 6.000 ljudi u Sloveniji i imaju prihode od prodaje veće od milijardu evra.

Počivalšek je rekao da je poslovanje Merkatora trenutno stabilno, i da zakon ne znači da je ono ugroženo, već da se taj akt donosi preventivno.

Merkator je najveći poslodavac u Sloveniji, koji zapošljava više od 10.000 ljudi, a u celom lancu snabdevanja obezbeđuje oko 100.000 radnih mesta.

Zakon u Sloveniji dolazi nakon pritisaka tamošnjih dobavljača Agrokora, koji su od vlade tražili da zaštiti Merkator. Slovenački dobavljači su oformili odbor za komuniciranje sa Agrokorom.

Izvor: Politika, Agencije, Index