I smederevski čelik “na udaru” Brisela

PinterestFacebookTwitterShare

Odluka Evropske komisije da uvede antidamping namete za čelične proizvode iz Kine odnosi se i na čelik iz njihove Železare u Smederevu, rekao je konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

Bušatlija kaže da se odluka “prema slobodnim tržišnim mehanizmima odnosi na sve čeličane koje su u kineskom vlasništvu, a smederevska jeste, jer su kupili 98 odsto imovine i ako bi hteli da pregovaraju sa Evropom, to moraju da urade oni, jer država Srbija nema legitimitet”.

“Mislim da Kinezi nisu kupili Železaru u Smederevu da bi izvozili čelik u Evropu, jer ne bi ni bili konkurentni sopstvenom čeliku iz Kine, već da bi bila logistika poslovima koje planiraju u Srbiji”, rekao je Bušatlija.

Prema njegovim rečima, na Koridoru 11 će se nalaziti više mostova za gradnju za koje će biti potreban čelik, a autoputevi zahtevaju takođe dosta čelika koji će se proizvoditi u Smederevu, što je jednostavnije nego da se uvozi iz Kine i čeka šest meseci.

“Nije dobro jedino to što će se taj čelik plaćati devizama, jer se svi veliki infrastrukturni objekti grade kreditima”, kaže Bušatlija.

Evropska komisija saopštila je da je uvela amtidamping namete za čelične proizvode iz Kine i Tajvana kako bi sprečila da preplave evropsko tržište čelika. Za kineske proizvode će sada nameti biti od 30,7 do 64,9 odsto, a za tajvanske 5,1 do 12,1 odsto.

Izvor: Beta, N1