Sporazumi o penzijama sa više zemalja

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je blizu dogovora sa nekoliko zemalja oko međusobnog regulisanja penzijskog osiguranja.

Australija, Grčka, kanadski Kvebek, Kina i Ukrajina su teritorije ka kojima će uskoro putovati srpske penzije, a naši ljudi koji su deo radnog veka proveli u ovim zemljama moći će konačno da upišu tamošnji staž i olakšaju sebi penzionisanje.

Prema podacima Ministarstva rada, naša zemlja je trenutno u pregovorima za zaključivanje sporazuma sa navedenim državama, a uskoro se očekuje i potvrđivanje sporazuma sa Rusijom i Rumunijom, pišu Novosti.

Kako navodi pomoćnik ministra rada Zoran Milošević, postupak zaključivanja sporazuma između dve države je složen i dugotrajan, jer su u pitanju dugoročni interesi dve države. Pod parafiranim sporazumom se podrazumeva tekst koji su delegacije dve države apsolutno usaglasile.

Zatim predstoji interna procedura međuresornog usaglašavanja. Vlada usvaja usaglašeni tekst i određuje lice ovlašćeno za njegovo potpisivanje. Posle toga obe strane treba da ga potvrde pred svojim parlamentom.

Primera radi, pregovori sa Rusijom su trajali više od sedam godina. Ista procedura treba da se sprovede i u našoj državi i u Rusiji. Onog trenutka kada stupi na snagu sporazum, veliki broj benefita će imati svi naši radnici koji su bilo kada radili u Rusiji. Osim toga, sporazum će se odnositi i na one koji će tek raditi u toj zemlji.

U toku su pregovori sa Kvebekom, provincijom u Kanadi sa kojom naša zemlja nema sporazum jer, njihovim internim uređenjem, oni imaju posebne ingerencije da zaključuju sporazume o socijalnom osiguranju, a tamo ima oko 10.000 naših osiguranika, naših državljana, kaže Milošević.

Sledeća zemlja sa kojom uopšte nemamo sporazum je Grčka. Pregovori su počeli, a nastavak se očekuje u maju. Odmah zatim pregovaraćemo sa Ukrajinom i Australijom. Već u septembru na dnevni red dolaze dogovori sa Kinom, započeti prošle godine u novembru. Sporazum sa Rumunijom se trenutno nalazi u Skupštini i pitanje je dana kada će biti stavljen na dnevni red.

Izvor: Novosti