Srbija za dva meseca izvezla 12.000 tona maline

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline i dominira u kvalitetu tog voća, kaže ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ističući da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju.

Nedimović je nakon sastanka s hladnjačarima u Arilju naveo da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz Bosne i Hercegovne, saopštilo je resorno ministarstvo.

“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira domaćoj”, naglasio je ministar, navodi se u saopštenju.

Nedimović je pozvao otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća da učestvuju u formiranju stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati aktivnosti između njih i proizvođača.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

“Želimo da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama”, rekao je Nedimović.

Izvor: Beta

Komentari 1

  1. Ariljac

    Koliko su izvezli do kraja decembra, roda 2016. U cemu je onda problem.