Srpska vina traže put do EU

PinterestFacebookTwitterShare

Povezivanje srpskih vinara sa tržištima zemalja Evropske Unije bila je tema tribine “Izvoz vina vojvođanskog vinogorja na tržište zemalja EU” u Sremskim Karlovcima.

Na tribini je rečeno da stvaranje udruženja vinara Srbije, koje bi predstavljalo i štitilo njihove interese, pored subvencija države predstavlja osnovni uslov povećanja izvoza vina.

Sekretarka Udruženja ugostiteljstva i turizma Privredne komore Vojvodine Dragica Samardžić rekla je da je zakonodavna regulativa Srbije usaglašena sa regulativama Evropske Unije jer je donet Zakon o vinu, kao i prateći akti i pravilnici o vinagradarstvu.

“Ovaj zakon je bio preduslov za uspostavljanje adekvatne regulative za izvoz vina u EU, a znatno doprinose i odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na slobodnu trgovinu sa EU i ukidanje carina”, objasnila je ona.

Ataše Delegacije Evropske unije u Srbiji Karl-Heinz Vogel je rekao da je Evropska unija najveći proizvođač vina u svetu i da je za Srbiju veoma važno da usvoji njihove standarde proizvodnje vina.

“EU podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u regulaciji vinskog sektora u Srbiji, jer se ovde proizvodi dobro vino koje ima velike mogućnosti za izvoz na evropsko tržište”, istakao je Vogel.

Obilazak Vinarije Živanović i tribinu organizovali su Delegacija Evropske Unije u Srbiji, EU info point u Novom Sadu, Privredna komora Vojvodine i Regionalna razvojna agencija Bačka.