Srpske firme rekorderi po trajanju stečaja

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog dužine stečajnih postupaka od nešto više od 16 godina, ZZ Stara Moravica, GP Rad i Jugoeksport mogli bi da uđu u Ginisovu knjigu rekorda, a ima još 17 kompanija u kojima ovaj proces traje od 10 do 16 godina.

Doduše, i broj od 6.321 stečaja, koliko je u Srbiji pokrenuto, od kojih je 2.106 aktivnih, može da dovede do toga da i sama država dospe u knjigu neobičnih rekorda, piše Blic.

U 20 kompanija sa najdužim stečajem zaposleno je oko 3.000 ljudi, koliko je nekada radilo samo u jednom delu građevinskog preduzeća Rad. Od ove velike kompanije ostala je samo poslovna zgrada u centru Beograda, kao simbol nekada moćnog Rada.

Ništa nije bolja situacija ni sa drugim firmama sa top-liste “20 najdužih stečajeva”, pa su tako kao simbol moći Inexa, Jugoeksporta, Godomina, Jastrepca iz Kruševca ostala samo imena, ali i poslovne zgrade i primamljive lokacije.

Jedan od stečajnih upravnika tvrdi da su upravo one mamac za srpske bogataše. Zato se i razvlače ovi postupci da bi se po mizerno niskim cenama prodao poslovni prostor. Primer za to je zgrada Jugoeksporta u Kolarčevoj, koja je prodata Petru Matijeviću za 7,3 miliona evra, koju je sud poništio.

Ovo razvlačenje stečaja je nezabeleženo u svetu, gde traje nekoliko meseci i služi da bi se brzom procedurom spasli zdravi delovi kompanija i iz njih namirili poverioci i radnici.

Kod nas stečaj nikog nije spasao već ga je zavio u crno. Stečaj je u Srbiji način da se kupi vreme da se radnicima ne kaže direktno da su ostali bez posla jer to je politički neisplativo, objašnjava sagovornik Blica.

Slično mišljenje ima i Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, koji smatra da od dugih stečajnih postupaka vlast ima politički profit, ali za građane je ekonomski neizdrživa, kaže on.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika kažu da prosečno vreme trajanja 6.321 stečaja, koliko je u Srbiji pokrenuto, jeste tri godine, dok je prosečno trajanje stečajnih postupaka pokrenutih po Zakonu o stečaju iz 2010, a kojih je ukupno 4.759, nešto više od dve godine. Ukupno je obustavljeno 588 postupaka, dok je 3.627 stečaja zaključeno, kažu u ALSU.

Izvor: Blic