Srpski biznismeni ulažu u kupovinu banaka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srpski biznismeni počeli su sve više da ulažu u kupovinu banaka u Srbiji i, sudeći prema najavama – planiraju nova preuzimanja, pišu Novosti. Zvanično, u našoj zemlji posluje ukupno 31 banka, ali će se taj broj sigurno smanjivati.

Već je obelodanjeno da AIK banka, u vlasništvu kompanije iz “MK grupe”, kupuje 100 odsto akcija Alfa banke u Srbiji. Takođe, Direktna banka (nekadašnja Kredi banka, potom KBM banka Kragujevac) iza koje stoje Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, dobila je dozvolu za preuzimanje Findomestik banke.

Dragan Lazarević, predsednik IO Direktne banke, za Novosti ističe da je kupovina Findomestik banke bio logičan sled u njihovom strateškom razvoju.

„Direktna banka je više orijentisana ka privredi, dok je Findomestik okrenut ka stanovništvu i zajedno čine jednu celinu“, kaže Lazarević.

Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ocenjuje pozitivnim trend da domaći privrednici i firme kupuju ovdašnje banke.

„Do sada su samo banke kupovale banke, mislim da se presedan desio prvo sa Kostićem, a potom i sa nekadašnjim vlasnicima kompanije “Marbo”. Uvek je dobro da vlasnik bude domaće fizičko ili pravno lice, jer tada profit ostaje u zemlji. To je prvo i osnovno“, kaže on.

Blic: Aleksić kupuje Jubmes banku

Za Jumbes banku zainteresovan je biznismen Miroljub Aleksić, vlasnik Alko grupe, piše današnji Blic.

U ovoj banci najveći broj akcija ima država 20,1 odsto, zatim Beobanka koja je u stečaju 6,6 odsto, a na trećem mestu je SFRJ sa 5,33 odsto akcija.

Alfa plam sada ima 4,99 odsto udela, koja je deo Alko grupe.

Prema informacijama Blica, na Beogradskoj berzi o početka godine se dosta trgovalo akcijama Jubmes banke, čija je cena sa 3.700 dinara u oktobru 2016. porasla na sadašnjih 5.500 dinara.

Izvor: Novosti, Beta

Foto: Pixabay