Standard end Purs: Za nas je Agrokor u stečaju

PinterestFacebookTwitterShare

Agencija Standard end Purs (Standard&Poor’s – S&P) snizila je u ponedeljak kreditni rejting Agrokora sa CC/negativno/C na SD/–/SD, zbog tog što koncern 1. maja ove godine nije platio kupon na svoju 300 miliona evra vrednu obveznicu, koja dospeva 2019. godine.

Ta rejting agencija navela je da je 6. aprila Hrvatska donela Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, koji ograničava Agrokoru plaćanje kamata ili glavnice po njegovim dugovima tokom idućih 12 meseci.

Agencija ističe i da je, prema standstill sporazumu koji je Agrokor potpisao s najvećim kreditorima, plaćanje bankarskih dugova trenutno zamrznuto.

“Prema našim kriterijumima, smatramo da je sve ovo gore navedeno jednako stečaju, jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju podmirivati svoja dugovanja unutar razdoblja počeka od 30 dana”, kaže se u saopštenju S&P-ja, prenosi N1.

U S&P-ju pojašnjavaju da su rejting Agrokora snizili na ‘SD’ umesto na ‘D’ jer slovenački Merkator (čija je imovina izvan imovine grupe) i dalje podmiruje svoje finansijske obaveze.

 

Izvor: N1