ŠTRAJK U GORENJU – Gorenje: Kratak prekid rada, nastavljamo pregovore sa sindikatom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Radnici druge smene fabrike rashladnih uređaja Gorenje Valjevo obustavili su proizvodnju nezadovoljni ishodom pregovora o povećanju zarada između fabričkog sindikata i uprave kompanije Gorenje, javile su nezavisne internet novine Kolubarske.rs pozivajući se na izvore bliske zaposlenima.

Prema tim izvorima, radnici su tražili linearno povećanje zarada od po 6.000 dinara, dok je uprava ponudila da to bude 4.000, što bi, tvrde zaposleni, zapravo bilo 2.700 dinara jer radnici već primaju po 1.300 dinara za topli obrok, što bi bilo uračunato u iznos ponuđene povišice.

U međuvremenu oglasila se i sama kompanija saopštenjem:

Obaveštavamo vas da je u procesu socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja došlo do kraće obustave rada u večernjim satima, nakon čega se proizvodnja normalno nastavila. Zaposleni i menadžment aktvino pregovaraju u vezi konkretnih predloga koje su predstavnici sindikata izneli. Socijalni dijalog između radnika u proizvodnji i menadžmenta intenziviraće se u narednim danima do pronalaska minimuma prihvatljivih uslova za sve strane uz nesmetani nastavak rada u svim fabričkim pogonima.

Radnici valjevskog Gorenja nezadovoljni su i uslovima rada na velikim vrućinama. Prema nezvaničnim informacijama, radnici druge smene su se posle završenih pregovora fabričkog sindikata i uprave slovenačke kompanije rashladnih uređaja organizovali i prekinuli proizvodnju u staroj hali sinoć oko 19 časova, a pola sata kasnije i u novoj proizvodnoj hali.

Nezadovoljni “pregovaranjem sindikata, smatrajući da više zastupa interese uprave, a ne zaposlenih”, oni su izabrali 15 radnika koji će ih ubuduće zastupati u pregovorima. Takođe,prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, dosadašnji direktor Gorenja Valjevo Boris Pavčnik je smenjen pre mesec dana, a umesto njega na čelu fabrike biće Drago Kremker, koji je juče došao u Valjevo.

Ovo je prvi štrajk u fabrici Gorenje Valjevo, koja zapošljava 1.470 radnika. Ta fabrika je u decembru 2016. obeležila deceniju uspešnog poslovanja i tada je saopšteno da je za deset godina proizvedeno pet miliona frižidera i zamrzivača.

Izvor: BIZLife, Beta

Foto: YouTube screenshot