Tesla Motors postala najvrednija američka automobilska kompanija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Tesla Motors u ponedeljak je po tržišnoj vrednosti nadmašio automobilskog diva Dženeral Motors (General Motorsa), što je prvi put u istoriji da je najvrednija američka automobilska kompanija postala jedna koja nema sedište u Detroitu, centru automobilske industrije SAD-a.

Cena deonice Tesle, čije je sedište u kalifornijskom gradu Palo Altu, porasla je u ponedeljak 3,3 posto, na rekordnih 312 dolara, pa je njena tržišna vrednosti dostigla 50,887 milijardi dolara, oko milion dolara više nego što na tržištu vredi GM, prenose agencije.

Cena deonice Tesle snažno raste od pre desetak dana, kada je kompanija objavila podatke o rekordnim isporukama vozila u prva tri ovogodišnja meseca, pa je tada tržišna vrednost tog proizvođača električnih automobila nadmašila vrednost Forda.

Premda Tesla ne posluje sa dobitkom, za razliku od GM-a i Forda, ulagači veruju u potencijal rasta i razvoja Tesle, s obzirom da kompanija ove godine planira da pokrene prodaju jeftinijeg vozila Modela 3 na američkom tržištu, za kojeg se nadaju da će imati veliki tržišni odjek.

 

Izvor: Ag.

Foto: Beta/AP